Lansare Carte "Cum sa traim mai mult si mai bine"

Bucuresti, 12 decembrie 2008, Sala Bizantina a Cercului Militar National

Cuvant de deschidere, Prof Dr Dan Mircea Cheta

Onorata asistenta,

Dragi prieteni,

Ne aflam cu totii aici pentru a semnala si a valida intrarea in mainile cititorilor a cartii "Cum sa traim mai mult si mai bine".

Unii dintre dumnevoastra stiti deja ce probleme uriase intampina sanatatea publica si, mai ales, ce se preconizeaza pentru viitor. Asa-numitele "boli ale confortului" sau "ale prosperitatii" sau "ale civilizatiei" se extind galopant, amenintand siguranta sau chiar existenta biologica a speciei umane. Unii experti de peste Ocean apreciaza ca ne aflam in fata unui pericol mai mare decat arma nucleara ori terorismul international ori perturbarile climatice planetare. Intr-o viziune pesimista s-ar putea ca secolul urmator sa confirme falimentul nostru in lupta cu astfel de maladii, intre care includem: obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, bolile neuropsihice si multe altele.

Cum se produc ele si cum se propaga? Pe de-o parte au o motivatie genetica, aspect foarte greu de influentat. Dar mai important decat contributia genetica este rolul factorilor de mediu, al asa-numitului "stil de viata negativ al omului modern", cu tot ceea ce presupune acesta: alimentatia nesanatoasa, sedentarism, stres, fumat, poluare, alcoolism si altele, mergand pana la dezechilibrul spiritual si moral.

Iata de ce consideram ca o carte destinata problemelor respective era absolut necesara. Suntem convinsi ca vor urma si altele, in Romania si pe toate meridianele globului.

Dar realizarea unei asemenea lucrari nu este deloc simpla. Marea noastra dilema, doar partial rezolvata, a fost urmatoarea: ce nivel de informatie stiintifica trebuie sa atingem? Pe de-o parte specialistii din diverse domenii s-ar putea sa fie nemultumiti, considerand ca am adoptat o conduita simplista. Pe de alta parte, cititorii fara un anumit grad de pregatire, s-ar putea sa nu inteleaga toate notiunile expuse si se plictisesc pur si simplu. Ca sa fiu cat mai clar, voi spune ca aceasta lucrare se adreseaza celor care stiu, de bine, de rau, ceea ce este o artera, o proteina, ce inseamna colesterolul din sange si asa mai departe. Nu vad cu s-ar fi putut face altfel!

Prezentarea de astazi trebuie situata in contextul aniversarii a 10 ani de la intemeierea Fundatiei Pentru Alimentatie Sanatoasa si al deschiderii Simpozionului ei Anual.

Printre cei aproape 30 de autori se afla personalitati foarte diferite din diverse domenii, incepand de la experimentati profesori universitari membrii ai unor inalte foruri academice si pana la tineri foarte talentati si promitatori. Ne bucuram ca Editura Academiei Romane si Intreprinderea tipografica Magic Print au acceptat sa participe la efortul comun si le multumim calduros.

Multumim de asemenea sponsorilor, a caror generozitate trebuie subliniata: Unilever South Central Europe, Coca-Cola, International Advertising Association - Romanian Chapter si Asociatia Nationala pentru Bauturi Racoritoare.

Imi fac o datorie de onoare mentionand munca asidua depusa de tanarul meu colaborator, Dr Ciprian Constantin, aflat la prima incercare de acest fel, dar vreau sa cred ca nu si la ultima.

Daca vor fi satisfacuti cititorii, meritul este al celor mentionati. Pentru eventuale erori si neimpliniri vinovat sunt doar eu singur.

Va multumesc pentru bucuria pe care ne-o faceti prin participarea la acest eveniment.

Sponsori proiect


Anunt important!


Cei interesati sa achizitioneze cartea se vor adresa direct la:

EDITURA ACADEMIEI ROMANE

Calea 13 Septembrie 13, sector 5

050711, Bucuresti, Romania

Telefon: +4021-3188146

Telefon: +4021-3188106

Fax: +4021-3182444

Email: edacad@ear.ro

Adresa web: www.ear.ro